Translate

lørdag 22. august 2015

Øyenes fjellverden – Singeltind og Singeltindtraversen


Kronprinsen har også vært der. Et kongelig fjell med andre ord.Vi snakker om Singeltind - 34W 490230 7772207 (UTM), 743 m.o.h. , på Arnøya.

En tur som er rød, men som også inneholder elementer av svart gradering.
Bratt opp fra Kågsundet, et farlig fjell for veifarende vinterstid. Singeltind har sendt av gårde mange store snøskred, med stengt vei som resultat. Bilene nede på fylkesveien 700 meter under toppen, blir som lekebiler når man tar seg bortover traversen mot toppvarden.Turen mot toppen starter på Lille Singla, like sør for Singelelvas løp under veien. Her finnes mulighet for parkering.Første del av turen opp mot betongklossen på Lille Singeltind går gjennom tett og litt kronglete skog. Ruta gjennom skogen er stiløs, men merka med signalgult.Over skoggrensa, ca 100 m.o.h. blir det straks lettere å ta seg fram.
Her, som ellers på Arnøya, er terrenget besatt med tråkk etter rein – stier som ofte forsvinner like fort som de dukker opp. Kursen er likevel grei. Her går det bare en vei, oppover. Etter hvert dukker det opp merkestaker som leder opp mot betonginstallasjonen på Lille Singeltind. Disse er ikke fargemerket.
Deler av stien opp mot Lille Singeltind er godt merket .

Vel oppe er det tid for en pust etter den bratte oppstigninga, før turen går videre mot selveste Singeltind (743 m.o.h.). En sti leder videre  vestover langs en smal fjellrygg.
Traversen er luftig. Syv hundre meter lenger ned seiler en båt på vei nordover gjennom Kågsundet. På andre siden, langt nede har Singelelvas sin kilde.
I vest  stiger Singeltinden opp.
Terrenget kan virke uframkommelig, men stien gjør det etter hvert greit å komme seg opp til varden på Singeltinden.


Før turen videre, nyter vi utsikten  mot Skjervøya og Kvænangstindene


Traversen er luftig og utsikten spektakulær.Luftig, men vakkert.Fra toppen kan utsikten nytes i lyngen ved den store varden. I alle himmelretninger finner øyet noe av det fineste Norge har å by på. Kågen med tre isgrønne Kvittnesvann og isbreer i sør, Lyngsalpene i sørvest, Arnøyas mektige fjellverden i nordvest og nord og Kvænangen og Kvænangstindene lengst i øst.
Tiden går fort  når en nyter utsikten fra Singeltinden.
Tilbaketuren kan gjøres samme vei som en kom opp, men det er også greit å gå ned mot Elvedalen og videre ned mot veien langs Kågsundet.
For den som føler behov for flere topper, er en tur bort på Småtindan (
34W 490127 7773323 (UTM) i nord et tredje alternativ.


Varden på Singeltind (743 moh)
Viktig om turen:
Kartblad 1635-2 Arnøya
Terrenget krever gode sko med stive såler.
Anbefales ikke for folk med høydeskrekk.
Ta med vann! Det er vanskelig å finne godt vann over 200 meter.
Tid: 2 – 2,5 t. til toppen
Lengde: ca 6 km t/r


1 kommentar:

  1. Turen opp fra Elvedalen er atskillig mer lettgått og ikke luftig noen steder. En tur for "alle". Anbefales for fjellgåere med høydeskrekk.

    SvarSlett