Translate

onsdag 8. august 2012

Øyenes fjellverden - Høgtind på Arnøya.


Ikke av de høyeste toppene på Arnøya, men spektakulær nok for en toppturentusiast.
På vestsida av Langfjorddalen på Arnøya reiser Høgtind seg 925 meter over havet, som den nordligste av tindene på denne sida av dalen.

Fra toppen av Resebakken går turen inn mot Høgtindkråa. Med elva fra Høgtindvatnet til venstre stiger man lett i det tilnærmet stiløse terrenget. Antydninger til dyretråkk viser vei. Over tregrensa krysses elva og ruta legges inn i den nordvendte botnen under Høgtind. På snøen, som her ofte ligger lenge ut over sommeren, går høydemetrene raskt unna. Velger en å legge ruta opp over snøen, anbefales stegjern, da det blir ganske bratt fra 650 m.o.h og oppover. Snøen her kan være hard og vanskelig å finne fotfeste i, selv midt i juli. Å havne i steinura et par hundre meter lenger ned er lite ønskelig.
For å unngå de største snøflekkene, kan en legge ruta langs ryggen øst for botnen. Her går en slags sti som forsvinner på ca 750 m.o.h.. Her legges ruta mot vest, under toppen, før man stiger opp de siste høydemetrene mot toppen.Høgtind sett fra Resebakken


Rutevalgene som er beskrevet her (se kart) passer nok ikke for folk med et dårlig forhold til høyder. Selv om turen ikke krever klatreferdigheter, er det en fordel å være fjellvant. Gode sko med stive såler og et godt grep er nødvendig. Staver eller isøks kan også være til god hjelp.
Som så mange av fjellene på Arnøya, er også Høgtind preget av mye løs stein, både små og store.
Ta ikke for gitt at store steiner alltid ligger i ro. Her kan en fort få seg ubehagelige overraskelser.
rutevalg

Et alternativ til den beskrevne ruta, er ei mindre bratt, men mye lengre rute inn mot sørenden av Høgtindvatnet, for så å gå opp den vestvendte skråningen under Høgtind.


Toppvarden, 925 m.o.h.
I øst ruver Arnøyhøgda, den høyeste toppen på Arnøya med sine 1170 m.o.h.Toppturen til Høgtind kan forlenges med en flott travers sørover mot Dalbakktinden   (903 m.o.h.) og videre ned til Kistefjellet (738 m.o.h.) .


Første del av traversen mot Dalbakktind i sør.

Viktig om turen til Høgtind: 
Kartblad 1635-2 Arnøya
Gode fjellsko, helst staver, gjerne isøks og stegjern. 
Turen passer best for erfarne fjellfolk uten høydeskrekk.
Turens lengde:ca 8 km
 Tid:3 -4 timer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar