Translate

mandag 27. august 2012

Øyenes fjellverden – Skognestind på Kågen


Skognestind (34W 497517 7760677 (UTM) er en topp alle som ferdes til eller fra Skjervøy kommer i nærheten av. Der RV 866 går inn i fjellet sør for Skognes, reiser østveggen av Skognestind seg bratt. Skognestind (642 m.o.h.) var inntil skredsikringstunellen kom en fryktet kilde til snøskred og vinterstengt vei. Mange har ferdes under den, men få har vært på toppen. Skognestind er ikke spesielt tilgjengelig, og heller ikke kjent som turmål. Toppen er likevel verdt et besøk, gjerne i kombinasjon med en tur opp på det 929 meter høye Høgfjellet (34W 495659 7760925 (UTM)) .

Skognestind kan bestiges fra to sider av fjellet. Enten fra Kobbepollen, på nordsida av fjellet(rutevalg 1) eller fra det gamle fergeleiet på Flåten, noen hundre meter fra innslaget til tunellen under Maursundet (rutevalg 2) . 


Skognestind (til høyre) set fra Kobbepollen.
De to rennene skimtes midt i fjellpartiet.
Rutevalg 1starter fra veien der RV 866 krysser Kobbepollen. Følg en tydelig sti opp til ei lita hytte under fjellet, for så å dreie inn mot Stokknesdalen. Terrenget innover dalen er kronglete, men det er greit å gå nede i dalen.
Det er ikke noe poeng i å starte klatringa tidlig for å vinne høyde. Hold godt nede i skogen sørøst for Stokkneselva. Der dalen smalner inn, vil en se to renner som går opp mellom en liten, navnløs topp rett vest for Skognes og selve Skognestind. Begge rennene gir grei tilgang, men pass på! 

Her er mange løse steiner. Det anbefales å holde god avstand på skrå etter hver andre hvis man går flere i lag. 


Skog og kratt nederst i rennene kan by på utfordringer,
særlig på seinsommeren
Utsikten innover Stokknesdalen er vakker.
Lengst inne troner Storsandnestind (34W 493550 7761708 (UTM)).
Toppen av Høgfjellet skjuler seg bak bjørka til venstre i bildet
Vel oppe anbefales en rask tur opp til den lille toppen rett over gården på Skognes før turen går videre opp mot toppen av Skognestind. Veien videre er grei og byr ikke på utfordringer.


Fra toppvarden på Skognestind sees Skjervøy, Laukøya og Arnøya i nord.
Vest for Skognestind ligger Høgfjellet. Bak til venstre er Maursundtind.
Til høyre, lengst bak skimtes Storsandnestind (34W 494623 7759927 (UTM))

Returen kan selvfølgelig gjøres samme vei som en kom opp, men et godt alternativ er  å gå ned mot det gamle fergeleiet på Flåten (samme vei som rutevalg 2). Derfra kan en følge veien på utsiden av skredsikringstunellen tilbake til bilen.

Skognestind (bak til høyre)  sett fra Flåten.
Rutevalg to går opp nord  for den røde låven til høyre,
opp langs Kågelva og skrått opp lia over skoggrensa
Rutevalg 1
Rutevalg 2
Viktig om turen:
Kartblad 1634-1 Rotsundet.
Terrenget krever gode sko.
Ta med vann da det kan være vanskelig å finne oppe i fjellet.

Rutevalg 1 er krevende.
Tid: ca 2 t. til toppen
Lengde: ca 5,8 km tur/retur

Rutevalg 2 er nok det beste valget, særlig hvis en ønsker å utvide turen til et besøk på Høgfjellet.
Tid: 1,5 – 2 t. til toppen
Lengde: ca 5,8 km tur/retur.

2 kommentarer:

  1. Fint fjell :) Va der den 06.06.08, gikk rute en, men med turen oppom den lille navnløse, og deretter opp til toppen. Tok da turen ut på en nut som stikk ut mot Maurunddalen med flott utsikt ned til dalen. Der ser man godt kossn isen har forma dalbotn.
    Kjørte ned (eller skrensa i hovedsak:() ned elverenna mot nord. På løssnøføre kan den nedkjøringa være temmelig spektakulær med mulihet for stor fart og "berogdalbanefølelse" :)

    SvarSlett
  2. Regner med at det var nuten på 679 du sikter til. Burde være mulig med en nedkjøring ned mot Maursunddalen derfra, under gunstige forhold.

    SvarSlett