Translate

onsdag 8. august 2012

Øyenes fjellverden - Kågtind på Kågen.Kågtind 1228 m.o.h., tredje høyeste fjell på øy i Norge. Et ønskemål for skiturister fra nær og fjern.
Kågtind er et av mine favorittfjell! Utfordrende for sommervandrere, med mye ur og løse steiner, men med en utsikt som kan ta pusten fra de fleste.

Kågtind er spennende for dem som elsker snø og ski, med muligheter fra flere kanter.
Fjellet er etterhvert blitt et meget populært mål for skiturister fra land lenger sør i Europa. Disse fraktes gjerne inn på den veiløse vestersida av Kågen med båt, og går opp derfra. En annen mulighet, som gjerne benyttes av lokale skikjørere, er ei rute inn Storbuktdalen og opp sørskråninga. Det er en fantastisk tur når snøforholdene er gode, men har en mye lengre innmarsj enn ruta fra vestersida. Selv velger jeg meg den nordvendte renna ned mot Isbuktvannet, men da helst på vår/sommesnø i juni.
Å sette spor i bløt sommersnø ned mot Isbuktvannet en natt når sola ruller over havet i nord, er som en drøm for alle toppturentusiaster.
Sommerruta til Kågtind (se kart) starter der Storbuktelva renner under veien til Skjervøya.
Her er det mulig å parkere bilen. Følg den gamle vannverksveien inn dalen (ikke kjørbar). Ta av skrått mot venstre etter ca 2 km. Følg dalsiden inn mot Bruttodalen. Her er det viktig å holde litt høyde. Etter en liten stund passeres et lite vann, før Storbuktvannet kommer til syne. Gå videre innover på venstre side av Storbuktdalen inn mot åpninga av Bruttodalen. Vel oppe i Bruttodalen, følges vardemerket rute skrått sørsida av Kågtind, før kursen legges langs ryggen opp mot Kågtind. Stien er her bare delvis synlig, men merket med rød maling og steinvarder. 
Turen ned følger samme spor, men hvis knærne svikter i den bratte, steinete fjellsida, kan det  være et alternativ å følge ryggen fra toppen ned i Bruttodalen. Her er det lettere å gå, men turen blir da noe lenger. Denne ruta er ikke merket.

Kågtind sett fra nordsida.

Høyt der oppe et sted er toppvarden på nørges tredje høyeste fjell
på øy. Toppmassivet sett fra sør.Ryggen opp mot toppen bratt og steinete, men utsikten mot Lyngen
er fantastisk.


Ingenting å si på utsikten. Platået nord for toppen er et flott sted å nyte den.


Turens lengde: ca 13 km
Tid:Beregn 5-7timer tur/retur. 
Gode fjellsko anbefales. 
Ta med vann! 
Det er sjelden vann å finne  etter oppstigning fra Bruttodalen.
Kart og kompass er en selvfølge, Kågtind er hyppig utsatt for lave skyer fra vest


Rutevalg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar