Translate

torsdag 11. juli 2013

Øyenes fjellverden - Apen som spiller piano og Trollet.
Dette er ikke et eventyr om troll og pianospillenede aper, men en turbeskrivelse.
Turen går på Skjervøyas turperle nr 1, Engnesveien, ut til restene etter tyskernes kystfort HBK Kågsund. Videre opp til Trollet (eller Brusen som toppen offisielt heter) og tilbake til utgangspunktet. En flott ettermiddagstur på gode stier!
Turen begynner der lysløypa starter, oppe ved Skjervøy Idrettsklubbs nye kunstgressbane.
Følg lysløypa nordøstover. Lysløypa følger den gamle veien til Engnes som den tyske hæren anla i forbindelse med bygginga av kystfortet lengst nord på Skjervøya. Arbeidet ble utført av russiske krigsfanger som var fraktet til øya. Fangene bodde i en leir som lå like nord for kunstgressbanen.

Turen til Engnes går gjennom lun og frodig skog
På godt underlag går turen ut til Engnes unna på godt under en time. Det er selvfølgelig ingen ting i veien for å bruke lengre tid. Turen byr på mange plasser der niste og utsikt kan nytes.  Allerede etter en kilometer er det satt opp en gapahuk med oppmurt grue.
Engnesveien har i det hele tatt mange små perler å by på.
Etter litt over tre kilometer står en ute på høyden over Engnes og restene etter kystfortet. Her oppe satt det under krigsårene mang en tysk soldat på vakt og lengtet hjem. En av dem har til og med hugget inn navnet på et kjent tysk landemerke i en stor bauta. Brennerpass-steinen er kjent for alle som benytter Engnesveien.
Brennerpass-steinenVeien fortsetter videre ned mot Engnes. Under oss trer restene etter kystfortet nå tydelig fram. Den store observasjonsposten av betong former det etter hvert kjente landemerket ”Ape som spiller piano”.  Den pianospillende apen sees best fra vest. Anlegget var spredd ut over hele Engnesodden, med ulike skytestillinger og observasjonsposter. Fortet var blant annet bevæpnet med seks 14,5 cm kanoner med en rekkevidde på 18000 meter. Tre tuneller er sprengt inn i fjellet. Disse er åpne, men krever lykt om en ønsker å ta seg inn.
Ape som spiller pianoTre tuneller er sprengt inn i fjellet. Denne inngangen 
ligger rett under den sprengte observasjonsposten


En av de seks kanonstillingene. Denne dekket Kågsundet sørover.


Engnes har mer enn gamle krigsminner å by på.  En kalkholdig berggrunn gir gode levevilkår for ulike vekster. På forsommeren er store områder dekket av den vakre reinrosa. Lengst nord, der storhavet bryter på, har naturen skapt spennende formasjoner i berget.
Reinrosa trives godt ute på Engnes.

Ut i Nord-posten er plassert ved siden av Fysak-kassa på Engnespynten.


For den som ønsker å forlenge turen, er ruta om Trollet og ned til idrettsplassen et godt alternativ. Stien opp til Trollet tar av mot vest et par hundre meter nedenfor Brennerpass-steinen. Den tydelige stien fører bratt opp mot toppen,  varden og postkasse med bok.  Fra Trollet er det god utsikt i alle himmelretninger. Stien tilbake mot idrettsplassen er godt merket .
Viktig om turen:
Kartblad 1635-2 Arnøya.
Turen tar ca 3,5 timer inkludert besøk på kystfortet.
Gode joggesko.
Turen til kystfortet kan også gjennomføres på sykkel.

Ruta ti Engnes
Veien om Trollet gir en utvidet tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar