Translate

tirsdag 16. juli 2013

Øyenes fjellverden – Høgfjellet på Kågen

Nord-øst for mektige Maursundtind (1099 m.o.h.) ligger et fjellparti få skjervøyværinger kjenner navnet på. Høgfjellet, med høyeste punkt på 929 m.o.h. ligger nesten bokstavelig talt i skyggen av de to over 1000 meter høye nabotoppene. Høgfjellet har imidlertid nok å by for en toppturentusiast. Her er bratte flåg, fine traverser, vidt utsyn – og mye stein. 
Vidt utsyn og mye stein. I bakgrunnen ruver Maursundtind
 og Søndre KågtindLike sørvest for det gamle fergeleiet på Flåten tar det av en liten blindvei fra F.v.866 til noen bolighus. Her er det greit å parkere på veiskuldra like ved den røde garasjen.Turen starter rett bak den røde garasjen. Her starter stien, som først noe gjengrodd følger kanten av et jorde, videre oppover langs Kågelva. Like over tregrensen, ca 225 m.o.h. legges kurs nordøstover opp den bratte lia opp mot høyde 679. Terrenget er stiløst, men greit å ta seg fram i. Lia har en helning på nesten 40 grader på det bratteste, så her er det greit med gode sko. 
Høyfjellsplatået mellom høyde 679 og toppen av Høgfjellet.
Ruta følger ryggen opp mot toppen.


Etter hvert flater terrenget ut (ca 650 m.o.h) inn mot et platå mellom høyde 679 og toppen av Høgfjellet.  Ruta opp til toppvarden følger ryggen. Her er heller ingen sti, men mye løs stein, så det kan lønne seg å legge ruta der det er gressbevokste områder. Fra ca 800 m.o.h og inn mot toppen går det lettere, til dels på avskurt berg.
Mot toppvarden 929 m.o.h.Ingen ting å si på utsikta.

Issoliea er den vanligste planten på Høgfjellet.


For den som ønsker å fortsette turen og ta en annen vei ned, er traversen over mot Blåisen et spennende alternativ. Her må stegjern medbringes da breen er både bratt og glatt.  Den alternative ruta går ut Stokknesdalen.
Traversen mot Blåisen.

Ruta til Høgfjellet.


Viktig om tuuren:
Kartblad 1634 I Rotsundet.
Turen krever gode fjellsko.
Lengde ca 7 km t/r.
Turen opp tar mellom 2,5 og 3 timer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar