Translate

søndag 28. juli 2013

Øyenes fjellverden - ArnøyhøgdaI boka Norges beste toppturer beskriver Inger Lise Innerdal og Otto T. Lund Arnøyhøgda som en av de fineste øytoppene de har besteget.
I følge ei liste i boka, er Arnøyhøgda, med sine 1170 meter over havet den fjerde høyeste øytoppen i Norge.  Arnøyhøgda er et flott fjell å bestige for enhver toppturentusiast.
Trivelig anmarsj inn til fjellfoten, fin vandring på morenerygger, litt lett klyving i storsteinet ur før et par luftige traverser og en bred rygg leder inn til toppen 1170 m.o.h.
Arnøyhøgda 1170 m.o.h.


Turen starter fra havna i Lauksund, Like sør for Lauksletta overnatting (tidligere Lauksletta skole). Ruta følger nordsiden av elva innover i Tjuvdalen. Tjuvdalen ble i 2004 vernet som landskapsvernområde for sin dokumentasjon på isens tilbaketrekning i området.
Stiene innover dalen er sporadiske, tråkket for det meste av sau og rein. Etter ca 1,5 km stiger terrenget opp mot Fossbakken og et lite vann. Her krysses elva i utosen. Kursen settes nå mot ryggen under høyde 822 og skaret mellom  høyde 839 og høyde 937(litt mer upresist: skaret mellom Silstøaksla og Arnøyhøgda). Her og der ligger det snøflekker som gir god kjøling for både folk og dyr i varme
sommerdager. 
På vei opp FossbakkenRyggen opp mot høyde 937. Vi går inn til høyre for berghammeren.Oppe i skaret følger vi ryggen østover, opp mot høyde 937. Vi gå opp til høyre for bergnabben som utgjør høyde 937. På vei opp møter vi både storsteinet ur og løse grusbakker. Ofte dekkes deler av ura av snø, noe som gjør det lettere å ta seg fram. Så er vi oppe på sørryggen. Under oss ligger Lillefjellvannet, og langt der nede Nygård på Lauksletta.
Sørryggen leder inn mot et stort, flatt platå som ender i en berghammer.
Opp sørryggen. Lenger sør troner Kågtind 1228 m.o.h.
Platået før siste del av oppstigningen mot toppen.Den siste, korte traversen før toppen. 
I bakgrunnen sees den største av de tre vardcene
Flott utsikt nordover. Ned til venstre sees Norddalsvannet og lenger
 ut mot havet ligger Nord-Rekvika. Toppen med snø, til høyre
for personen er Slettfjellvarden 1053 m.o.h.
Lengst bak, til høyre stikker Flutinden 839 m.o.h. opp       

Her er turens luftigste punkt, en kort travers som tidlig på sommeren kan være dekket av en snøskavl. Straks etter er vi inne på toppen. I den største av de tre vardene ligger det en bok i et syltetøyglass. Og utsikten? Den er mer enn fantastisk i alle himmelretninger.
I en kort stund føler vi oss på toppen av verden, før turen går ned samme vei som vi kom opp.
Rutevalg

Viktig om turen :
Kartblad 1635-2 Arnøya
Turens lengde: ca 13 km t/r
Tidsbruk: 5–6t.
Terrenget krever gode fjellsko.
Vannkilder over 400 m.o.h. kan være forurenset av avføring fra rein og sau som beiter i området.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar