Translate

tirsdag 6. august 2013

Øyenes - fjellverden - Trolltind på Arnøya


Trolltind, 850 m.o.h. . Ikke den høyeste toppen på Arnøya. På ingen måte den mest spektakulære. Likevel er Trolltind den mest synlige. Den høye masta på toppen, ”fjernsynssenderen”, gjør den til et landemerke for folk sørover i Lyngen og Storfjord.
Trolltind er et kjent turmål  både sommer og vinter. I løpet av vinteren bestiges toppen av mang en skiturist. Skifjellet Trolltind er godt beskrevet  i pressen verden over.
I sommerhalvåret gir den godt vedlikeholdte veien en hver som ønsker å ta beina fatt, lett tilgang til toppen.
Trolltind og Akkarvik. 

Veien mot toppen.Trolltind er et toppturmål for (nesten) alle aldergupper. For sykkelentusiasten er toppen et drømmemål, ikke minst turen ned. Den som ønsker større utfordringer enn det veien kan gi, har mulighet til å følge den godt merkede vinterruta, som følger en annen  trase.
Veien til Trolltind starter i den lille bygda Akkarvik, like sør for den gamle skolen.
Skilting og bom gjør det klart at  veien er sperret for motorisert ferdsel. Her er det bare å ta beina fatt. Veien bukter seg oppover fjellsida. Like over tregrensa, noen hundre meter etter bommer, skimtes et gjerde på høyre side. Lavvostenger forteller oss at vi passerer et samlegjerde for rein. Arnøya er sommerbeite for flere tusen rein. Hver høst,  i september samles en del av reinen i Trolltindgjerdet før dyrene vandrer videre østover mot Singla, svømming over Kågsundet og vidda.
Rein i gjerdet
Veien videre fortsetter over tregrensa. Terrenget er karrig. Vi er i fjellrypas rike.
Utsikten er upåklagelig. Det sies at man fra toppen av Trolltind kan se sju prestegjeld.
Sørover strekker Lyngefjorden og Lyngenlandet seg. I vest er det etter hvert vindmøllene på Fakken i Karlsøy kommune som fanger blikket. Nord i havet ruver Nord Fugløya. Nærmere trer Arnøyas fantastiske fjellverden fram. Sotnestind , Trolldalstind, Finnkjerka, Sukkertoppen, Arnøyhøgda. Ned mot Akkarvikdalen stuper fjellet. Folk har  falt ned her, med tragisk utfall.  Stupkanten oppe på toppen er merket med varselskilt.
Toppen.

Utsikten er upåklagelig.Sotnestinden 833 m.o.h.

Rutevalg.Viktig om turen:
Kartblad 1635-2 Arnøya, evt. Kartverkets nye kart Arnøya, nr 194.
Turens lengde: ca 13,4 km t/r
Tidsbruk: 3 – 4 timer.
Gode joggesko.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar