Translate

søndag 7. juli 2013

Øyenes fjellverden – Tre tinder og en varde.
Dagens tur går til Breifjellet, et fjellområde mellom Grunnfjorddalen og Lauksund på Arnøya. Svartskogtinden ( 709 m.o.h.) og Tågtinden (874 m.o.h). Rett sør for Breifjellet ligger Skartinden (764 m.o.h.).Et besøk i området må naturligvis innbefatte alle disse tre.
Turen starter fra veien like nord for Skaret på Arnøya. Her finnes flere muligheter for parkering
på siden av fylkesveien. I lettgått, men stiløst terreng går turen raskt inn mot fjellet og oppstigninga.
Selv om terrenget etter hvert preges mer av ur, er det lett å ta seg fram. Kursen legges mot en rygg som fører opp mot Breifjellet.

Første del av turen opp mot Breifjellet.

Toppvarden på Skartinden med utsikt mot sør.


Vi kommer opp like sørøst for Rødsandelvas kilde. Turen går videre, opp på Skartinden. En time etter at vi startet fra veien, står vi ved toppvarden, midt inn på et lite platå.  Nest mål for dagen er Tågtinden i nord. Turen ned fra Skartinden og oppstigninga går delvis på snø, delvis på bart underlag. Stiløst, men lett å gå . Et naturlig rutevalg mot Tågtinden er ryggen mellom punkt 750 og Tågtindens topp. Heftig bratt mot nord, med mektige arnøytinder på rekke og rad, men ingen toppvarde. Bare rester etter et trigometrisk punkt, med en  stake stikkende fram nede i nordveggen.

Tågtind 874 m.o.h. .Her tar værgudene hardt! Men ikke hardere enn at den sørvendte lia under toppen er voksested for vakre, små alpine blomsterarter som snøbakkestjerne, snøsøte og issoleie. Fra Tågtinden går turen tilbake mot punkt 750, på kanten av stupet ned mot Lauksund. 
Snøbakkestjerna vokser rett under toppen av Tågtind

Like øst for Svartskogtindens høyeste punkt ligger en godt bygget varde, Breifjellvarden, med bok i postkasse. Breifjellvarden er siste stopp på turen før kursen går sørover fjellkanten, ned i  skaret mellom Svartskogtinden og Skartinden, og videre ned samme vei som opp.

Breifjellvarden

Tre tinder og en varde
Viktig om turen:
Kartblad 1635-2 Arnøya
Turen tar ca 4 timer.
Turens lengde: 11,4 km.
Gode fjellsko evt. terrengjoggesko.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar