Translate

tirsdag 10. juni 2014

På ski over Uløyas tak


Uløya i Nord Troms har de siste årene fått et navn blant internasjonale ski-turister på leting etter stadig nye eksotiske reisemål. Fra februar til mai ligger "ski and sail" båtene oppankret i Rotsundet.
De fleste med base på Hamnes på sydspissen av øya, men også i Uløybukt lenger nord.
Fra Hamnes legger de fleste kursen opp Hamnesaksla (merket rute gjennom skogen) mot Kjelvågtind (1104 m.o.h), med nedkjøring samme vei.
Vi velger imidlertid å starte turen over Uløyas tak fra Uløybukta.
Værmeldinga er god og utsynet vakkert når vi en morgen tidlig i mai går ombord i ferga i Rotsund.
Etter vel en halv time kan vi spenne på oss skiene like ovenfor den nye fergekaia i Uløybukta.
Turen legges mot nordvest, opp dalen. På høyde med Storvannet starter vi oppstigninga mot skaret mellom Svarttinden og Blåtinden. Lett gåing. Dette er skitur mer enn topptur, men med en natur som kan ta pusten fra de mest blaserte - Lyngen med Nord-Fugløy åpner seg på speilblankt mai-hav mot nord. I slike stunder er livet virkelig verdt å leve. Tanken på det som møter oss videre på turen setter kronen på turen.
Oppe på aksla mot Svarttinden dreies kursen rett sør, opp en ganske bratt helning mot topp 648.
Her er det ofte avblåst og hardt, så skarejern kan være en fordel. 
Snart ser vi toppen av Blåtinden opp mot himmelen. Den 1139 meter høye toppen er den høyeste av Uløyas tre 1000-meters  topper.
Oppstigninga videre går greit. Vi  krysser snart store svinger lagt av folk på tur fra Blåtinden ned mot Berglund lengst vest på Uløya. Dette er et  alternativ for dem som ønsker å ta med seg bil fra Rotsund til Hamnes. Veien fra Hamnes til Berglund går så langt den går. Derfra går det greit å ta seg 1139 høydemeter opp til Blåtinden, og gir over 1000 høydemeter fin skikjøring tilbake.
Toppen av Blåtinden er dekket av snø. En stor skavl henger ut over topplatået. Det er absolutt ikke noe poeng i å bevege seg ut på kanten for å beundre utsikten - fallhøyden er stor.
Turen går videre, nå sørover mot Uløytinden (1116 m.o.h). Vi kjører ned i skaret mellom Blåtinden og Uløytinden, før den videre oppstigninga mot nok en tusenmeterstopp. Fjellkanten ned mot øst er hele veien preget av store, uthengende skavler, så hold sporet godt unna kanten.
Vi gjør en kort stopp på Uløytinden før det siste stykket mot Kjelvågtinden (1104 m.o.h.).
Her har andre skifolk gravd en liten sitteplass. Perfekt for en god rast før nedkjøringa mot Hamnes.  
Fantastisk vårsnø gir god skikjøring ned Hamnesaksla. Hadde vi hatt vinger kunne vi lettet fra bakken og fløyet over Lyngenfjorden som bukter seg sørover i det vakre vårværet.
Nede i skogbandet skrus farten ned. Herfra og ned er sporet smalt og svingete i den tette skogen. Den siste biten tar hardt på knærne, men vel nede kan vi fra skogkanten se ned på vakre Hamnes med sin godt bevarte bygningsmasse. Den siste kilometeren ned til fergeleie må skiene av. Her synger svarttrost og bjørkefink i bjørkeskogen. Det er vår!

Blåtinden. Bildet er tatt fra nordsida


Menneskene blir små på vei mot toppen av Blåtinden. 
Ute i havet skimtes Nord-Fugløy. Bildet er tatt fra Uløytinden.


En fantastisk nedkjøring fra Kjelvågtinden mot Hamnes avslutter en flott 
skitur over Uløyas tak.


Hamnes.


Viktig om turen:
Kart: Statens kartverk, Norge 1:50000, nr 183
Turens lengde: ca 17 km
Tidsbruk: ca 5 timer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar