Translate

onsdag 8. august 2012

Øyenes fjellverden - Storsandnestind på Kågen.


Storsandnestind på Kågen er et populært turmål for toppturentusiaster i Skjervøy.
For mange er turen opp til toppvarden 1097 meter over havet den vakreste vårturen.

Turen starter ved utløpet av Storelva, like nord for bebyggelsen i Kobbepollen.
Etter snørike vintre kan skiene spennes på allerede i veikanten.  Alternativet er å bære dem inn i Trolldalen, porten til fjellriket på Kågen.

Storsandnestind sett fra Trolldalen
 (Canon 5D MKII, Canon EF 24-70 (70mm), 1/125 sek, f/9,0)


Snøen ligger fortsatt langt ned i Trolldalen i slutten av juni.
(Canon 5D MKII, Canon EF 24-70 (70mm))
Der Trolldalen deles i to, noen hundre meter fra munningen av dalen,  legger vi sporet opp det trange dalføret til venstre. Bratte og mindre bratte småkneiker tar oss inn i hjertet av Kågens fjellverden.
Brattest er nok "Mørdarbakken", en utfordring med opptil 40 graders helning.
Etter hvert stiger terrenget jevnt inn mot breen under Storsandnestindens topp. Breen stiger mot et skar sør for toppen. Her oppe kan det i snørike vintre med mye vestavind danne seg en stor skavl.
I skyggepartiene under skavlen  er ofte snøen hard og isete. Skarejern under skiene er ofte en fordel i det bratte henget.
Skavlen forseres og  verden åpner seg i alle himmelretninger. Den siste delen av turen opp mot toppen er en parademarsj på en nydelig maidag. I nord ser vi over til Kågtind (1228 m.o.h.), og alle toppene på Arnøya og Laukøya. I sør ruver utilgjengelige Søndre Kågtind og Maursundtind, og i øst hele Lyngenmassivet.
På en solrik, stille maidag er det bare å kaste skjorta (husk solfaktor) og nyte stillheten blant noen av de flotteste fjell en toppturentusiast kan tenke seg.
Turen ned følger samme spor som opp. Alternativt kan de som ønsker brattere kjøring legge turen ned i skaret nord for toppen, om forholdene tillater det.


På vei opp breen under Storsandnestind.
Datoen er 24.juni .
(Canon 5D MKII, Canon EF 24-70 (70mm))

Utsikten fra toppen er fantastisk!
(Canon 5D MKII, Canon EF 24-70 (70mm))

Toppen av Storsandnestind 1097 m.o.h. i slutten av juni.
(Canon 5D MKII, Canon EF 24-70 (70mm))


rutevalg

Turen kan også gjennomføres i sommersesongen, etter samme ruta. Lettest er det å gjennomføre den i slutten av juni/begynnelsen av juli, mens det enda er mulig å gå på snøen som dekker kronglete steinurer i dalene opp mot Storsandnestind. Mot slutten av sommeren er det også fare for at snøen som dekker isbreen under toppen er smeltet bort, slik at isen ligger opp i dagen. Ønsker en å bestige Storsandnestind under slike forhold, er utstyr for brevandring en forutsetning

Viktig om turen:
Kartblad 1634-1 Rotsundet
Turens lengde: ca 13 km
Tid: 3 - 4 timer opp (ca 6 km)
Advarsel: Ikke gå for langt ut på toppskavlen, den kan brekke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar