Translate

tirsdag 16. juni 2015

Øyenes fjellverden - Sandnestinden på Arnøya.


På landtungen mellom Langfjorden og Akkarvik reiser fjelltoppene seg. Den spektakulære Finnkjerka (777 m.o.h.) er toppen de fleste først legger merke til. Toppen av Finnkjerka er lett kjennelig på lang avstand.
Litt lenger sør, to hundre meter lavere, stikker Sandnestinden opp. Ikke spesielt iøyenfallende men likevel synlig på grunn av den store varden på toppen.
Mens Finnkjerka er et kjent mål for mange skikjørere i vintersesongen, er Sandnestinden sjelden besøkt på den tiden av året.  Sommerstid  er det imidlertid vel verdt å ta en tur opp på den 571 meter høye toppen. Et kunstverk av en varde møter besøkende. Nøye tilpassede steiner, lag på lag, tett bekledd med lav, tyder på godt, gammelt håndverk i et værhardt område.
Turen opp mot Sandnestinden starter på Kajoneset i Langfjorden. Her er gode muligheter for parkering langs veien (FV 348). Fra Kajoneset følger man elva opp mot skaret mellom Finnkjerka og topp 544.
Et ganske bratt, stiløst, men likevel lettgått terreng. 

Turen fra Langfjorden mot Sandnestinden går i et ganske bratt, stiløst,
men likevel lettgått terreng.


Oppe i skaret åpner det seg en verden av spennende fjelltopper lengst vest på Arnøya. Her ligger de på rekke og rad, fra Trolltinden med den høye masta lengst sør fulgt av Trolldalstind, Sotnestind, Breiskartind og Rødbergtind i nord og vest. Under  bukter Storelva seg gjennom Akkarvikdalen.
Fra skaret  går turen sørover, over topp 544, før terrenget senker seg noen meter og man følger en slakt hellende skråning mot Sandnestinden i sør.  Her er to topper med noen meters mellomrom. Varden ligger på den lengst sør. Toppen  noen meter lenger nord er likevel verdt et besøk - om man ikke sliter med høydeskrekk. Denne toppen er fast sitteplass for rovfugl, speidende etter bytte. Her finnes rester etter ørnas måltider i form av gulpeboller.
Tilbaketuren følger samme rute som opp.

Oppe i skaret mellom Finnkjerka og topp 544 åpner landskapet seg vestover.
Fra topp 544 går turen sørover mot Sandnestinden


Den flotte varden på Sandnestinden. Ut i NORD posten ligger
i minivarden til høyre.
Ruta fra Kajoneset i Langfjorden til Sandnestinden.

Ut i NORD posten ligger
i minivarden ved siden av hovedvarden.

Viktig om turen:
Kart: Arnøya 194  Kartverkets nye 1:50 000 serie
Turens lengde: Ca 6 km
Tidsbruk: 2,5 - 3 t
Gode sko, varme klær i sekken, drikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar